GABUNGAN KERJASAMA PAS DAN UMNO
S.S. Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com dan twitter realDrMAZA)

Setelah sekian lama perbalahan politik antara PAS dan UMNO, hari ini kedengaran ulama PAS mencadangkan agar parti itu bekerjasama dengan UMNO. Sebagai rakyat biasa yang memerhatikan hal ini sekian lama, saya ingin memberikan pandangan berikut;

1. Seeloknya langkah kerjasama tersebut dimulakan secepat mungkin demi kebaikan rakyat negara ini. Kerjasama itu jika dengan maksud tolong menolong ke arah kebaikan dan taqwa, maka ia merupakan suruhan agama.

2. PAS telah berjuang di luar sekian lama untuk membaiki politik UMNO, mengapa tidak PAS mencubanya pula dalam satu kerajaan. Ia satu projek islah siyasah parti lawan dan juga segala kelemahan diri sendiri.

3. Kerjasama bukan bermaksud menghapuskan identiti tetapi gabungan yang mengekalkan identiti namun sering ‘pesan memesan kepada kebenaran dan kepada kesabaran‘ seperti arahan dalam Surah al-Asr.

4. Impian rakyat untuk melihat persaingan sihat antara kerajaan dan pembangkang akan lebur jika PAS terus berkrisis seperti sekarang yang boleh membawa pertandingan tiga penjuru dalam pilihanraya akan datang, yang akan melemahkan persaingan sihat dan menjadikan suatu pihak akan begitu dominan.

5. Ruang untuk persaingan siyasah dengan idea-idea baru akan muncul lebih subur dengan pergabungan antara PAS dan UMNO. Di pihak kerajaan akan terasa saingan dalaman yang baru. Di pihak pembangkang akan membuka ruang kepada platform baru politik menggantikan tempat PAS. Moga ia baik untuk negara di sudut ‘politik idea‘.

6. Banyak common ground antara PAS dan UMNO selama ini, terutama di sudut aliran kefahaman Islam kedua parti itu. Hanya bahasa yang berbeza, tapi isi mereka banyak yang sama. Golongan muslim yang lebih progresif mungkin akan mempunyai ruang baru yang jelas di medan siyasah dengan hilangnya bayangan Islam PAS yang selama ini dilihat pelbagai versi.

7. Rakyat akan dapat melihat sejauh manakah kejujuran politik antara kedua parti melayu Islam itu apabila mereka bergabung dalam pentadbiran. Penilaian matang akan dapat dibuat.